Asfaltin paikkaus

Asfaltin paikkauksella tarkoitetaan työtä, jossa jostain syystä asfalttiin tullut tai tehty reikä korjataan viereisen asfalttipinnan kanssa samaan tasoon. Asfaltin paikkaus sisältää useimmiten asfaltin reiän reunojen oikaisua ja heikon asfalttimassan poistoa, pohjatöiden tekoa ja viimeiseksi uuden asfalttimassan asennuksen sekä reunojen viimeistelyn. Asfaltin paikkauksen tarkoitus on saattaa vaurioitunut asfaltti sellaiseen kuntoon, että siinä ei enää ole – eikä siihen enää helposti tule – reikää.

Asfaltin paikkaus voidaan tehdä niin pieneen kuin suureenkin reikään, ja se voidaan suorittaa erilaisia aineita ja työkaluja käyttäen.

Asfaltin vaurion selvitys ja korjaustoimenpiteet

Ensimmäiseksi pitää määrittää, kuinka laajalta alalta vaurio tulee korjata. Tähän vaikuttaa sekä kohteen liikennöinti, tilaajan vaatimukset, korjauksen luonne sekä se, millaisesta vauriosta on kyse.

Mikäli asfaltissa oleva reikä paikataan, on ueimmiten tarpeen avata reikää suuremmaksi jotta saadaan vaurion reunat vahvemmiksi. Mikäli reunoja ei avata ja reikää näin suurenneta, saattaa asfalttiin ilmestyä nopeastikin vaurio korjatun alueen sauman viereen.

Paikkaa on syytä laajentaa myös silloin, kun huomataan että asfalttikerroksen paksuus ei ole riittävä reiän reuna-alueilla. Tällöin asfaltin paikkauksen yhteydessä asfalttia poistetaan kunnes löydetään tarpeeksi paksua asfalttia.

Jos pihalla on kauttaaltaan liian ohut asfaltti, tai ohut alue jatkuu kohtuuttoman pitkälle, voidaan paikallisesti arvioiden päättää, että asfalttia ei poisteta pidemmälle vaan korjaus tehdään vallitsevaan reikään.

Reiän tai vaurion puhdistus ennen asfaltin paikkausta

Reunojen puhdistuksen jälkeen katsotaan, että paikattavan alueen pohja on kantava ja alueelle mahtuu tarpeeksi paksu kerros asfalttia. Yleisesti käytetty kerrospaksuus on noin 4cm, joka tarkoittaa asfalttimenekkiä 100kg/m2. Suurempi kerrospaksuus ei haittaa, mutta mikäli paikkauksen paksuus on paljon yli 4cm, tulee asfaltin tiivistys tehdä useassa kerroksessa. Asfaltti ei tiivisty kovin paksusti kerrallaan.

Reiän reunat puhdistetaan esimerkiksi harjaamalla, jotta asfaltin tarttuvuus on mahdollisimman hyvä.

Pohjatyöt asfaltin oikean paksuuden varmistamiseksi

Mikäli paikattava reikä on kohtuuttoman syvä, tai liian matala, pitää reiän pohjalla olevaa (yleensä) mursketta poistaa tai lisätä, jotta päästään noin 4cm kerrospaksuuteen. Paksuus määritellään yleisimmin paikattavan alueen vaatimuksen mukaiseksi.

Reiän pohjalla oleva murske voi olla kovin kiinni, joten lapion lisäksi pohjatöissä saatetaan tarvita kaivinkonetta tai piikkauskonetta.

Reunojen puhdistus, viimeistely ja liimaus ennen asfaltin paikkausta

Kun reiän reunat on puhdistettu, suoritetaan usein reunojen liimaus erityisesti asfaltin liimaukseen tarkoitetulla bitumiliimalla tai bitumiliuoksella. Tämä liuos on juoksevaa ja se tunkeutuu hyvin liimattavan asfaltin huokosiin ja varmistaa uuden asfaltin tarttuvuuden.

Asfalttimassan asennus

Pohjatöiden ja reunojen viimeistelyn jälkeen asennetaan paikattavalle alueelle asfalttia niin, että afalttikerroksen paksuus tulee hieman viereistä asfalttia korkeammalle. Tiivistyksessä asfalttimassa painuu kasaan ja lopputulos on tasainen.

Asfaltti levitetään tasaiseksi pienissä kohteissa lapiolla ja suuremmilla alueilla erityisesti asfaltin tasoittamiseen tarkoitetulla kolalla.

Asfaltin tiivistys

Asfaltin paikkauksen viimeisiä vaiheita on asfaltin tiivistys niin, että se kestää päällä olevan liikenteen rasituksen ja estää veden pääsyn asfalttikerroksen alle.

Tiivistys tehdään joko juntalla pienissä kohteissa, tärylevyllä hieman suuremmissa kohteissa ja jyrällä kun alue on muutamaa neliötä suurempi.

Joissain tapauksissa tiivistys voidaan tehdä myös ajamalla ajoneuvolla reiän yli riittävän monta kertaa. Tällainen tiivistystapa on käytössä yleisimmin kylmissä asfaltinpaikkausmassoissa silloin kun työmaalla ei ole tiivistykseen soveltua kalustoa ja paikattava alue on niin pieni ettei kaluston kuljetus työmaalle ole taloudellisesti järkevää.

Saumoijen viimeistely

Mikäli alueella ei ole paljoa kävelyliikennettä, voidaan paikatun alueen reunat liuostaa eli liimata vielä uudelleen. Tällaisen liimauksen päälle levitetään yleensä vielä kerros hienoa hiekkaa, jolloin saumasta tulee erityisen kestävä.