Pihan asfaltointi on työ, jossa pihalle – oli se sitten rivitalon, kerrostalon, omakotitalon, teollisuushallin tai myymälän piha – asennetan uutta asfalttia. Tai korjataan vanhaa asfalttia laajemmalta alueelta.
Pihan asfaltoinnista ei periaatteessa puhuta silloin, kun asfalttia korjataan vain pienenltä alueelta. Tällöin on kysymyksessä asfaltin korjaus– tai paikkaustyö.
Pihan asfaltoinnissa on kohteesta riippumatta tiettyjä yhteisiä piirteitä ja seikkoja, ja sitten on asioita jotka vaihtelevat sen mukaan, minkä alueen pihasta on kyse. Tästä johtuen olen koonnut tähän asrtikkeliin yleiset tiedot pihojen asfaltoinnista, ja jokaisen osa-alueen erityispiirteet omille alasivuilleen.
- Omakotitalon pihan asfaltointi
- Kerrostalon pihan asfaltointi
- Rivitalon pihan asfaltointi
- Taloyhtiön pihan asfaltointi
Pihan asfaltointi vaatii tasaisen pohjan
Pihalle asfaltti levitetään aina mahdollisimman tasapaksuna kerroksena yhdelle alueelle. Yleisin asfaltin paksuus kerrostalojen, rivitalojen ja omakotitalojen pihalla on noin 4cm, tarkoittaen että joissain kohdissa paksuus voi olla 5cm ja joissain kohdissa kolme. Tätä suurempi vaihtelu ei ole enää toivottavaa, joten pihan asfaltointi pitää aloittaa aina tasaisen pohjan tekemisellä.
Pohjan teon yhteydessä rakennetaan myös kaadot niin, että vesi ohjautuu pihalta pois järkevästi, eikä asfaltille jää lammikoita.
Mikäli ränniltä tehdään niinsanottu lautaränni, eli ura asfalttiin veden poistamiseksi, tehdään pohja tästä kohtaa hieman syvemmäksi jotta varmistetaan asfalttikerroksen riittävä paksuus.
Lautarännejä käytetään yleensä vanhempien rivitalojen ja kerrostalojen pihoilla. Uusissa kohteissa kattovedet ohjataan nykyään lähes poikkeuksetta sadevesi- tai rännikaivoihin putkea pitkin asfaltin alla.
Pihan asfaltoinnin alle kantava pohja
Pitää huomioida, että asfaltti yksinään ei muodosta kantavaa pohjaa. Mikäli pohja on niin heikko, että se kuorma-auton tai henkilöauton renkaan alla painuu alas, ei asfaltti tällaisen pohjan päällä tule kestämään. Piha-asfaltin alle tuleekin aina asentaa niin kantava pohja, ettei sen eläminen suunnitellun käytön alla ole huomattavaa.
Esimerkkinä mainittakoon, että savimaan päälle tehtävän pohjan perustukseksi ei yleensä riitä pintamaan poisto ja 20 sentin murskekerros. Sensijaan kallioisen ja hiekkapitoista metsämaata sisältävän tontin pohjatöiksi kyseisenlainen kerros saattaa hyvinkin olla riittävä.
Pihan asfaltointi koneella vaatii tilaa
Kun pihan koko on senverran suuri, että käsin levitys ei ole järkevää, tehdään asfaltointi koneella vetämällä. Koneita käytetään lähes jokaisen pian asfaltoinnissa, sillä harvoin tulee vastaan pihaa jonka koko olisi vain joitain kymmeniä neliöitä.
Asfalttikone vaatii pihalla tilaa suunnilleen traktorin ja työkoneen verran sekä pituus,- leveys,- että korkeussuunnassa.
Asfaltoitaessa koneella työskennellään joko seinän suuntaisesti tai seinästä poispäin niin, että uuden asennetun asfaltin päälle ei ajeta. Pihan asfaltointi aloitetaankin poikkeuksetta takanurkasta tulotielle päin ja koneen käyttö määritellään sen mukaan.
Koneellisesti asfalttia levitettäessä pyritään saamaan pitkiä yhtenäisiä vetoja, koska jokaisen yksittäisen konevedon alussa tulee tehdä aloitus, eli levittää ensimmäiset pari metriä asfalttia käsin. Tämän aloituksen päälle lasketaan koneen perä, ja sen jälkeen uuden asfaltin asennus voidaan tehdä kyseisen pätkän osalta koneella.
Joskus voidaan myös vetää yksi yhtenäinen aloitusveto jonka päältä voidaan lähteä koneella monesta paikasta.
Kaikki tämä vaatii tilaa, ja tuleekin huomioida, että pihan malli on sellainen jossa voisi kuvitella lumiauran pystyvän työskentelemään vaivatta. Tällöin pihan voidaan yleensä tehdä asfalttikoneella.
Kaatoja sopivasti muttei liikaa
Eräs pihan asfaltoinnin onnistumiseen vaikuttava seikka on kaatojen eli kallistusten tekeminen niin, että vesi ohjautuu pihalta sopivasti pois. Liian pienet kaadot aiheuttavat helposti lätäköiden muodostumista silloin, kun pohja antaa hieman myöden tai asfalttiin tulee jonkinlainen kolo. Liian suuret kaadot taas ovat pihan käytön kannalta hankalia. Yleisin pihoilla käytettävä kaato on minimissään 1cm/metri, joka tarkoitaa että yhden metrin matkalla pihan korkeus muuttuu vähintään yhden sentin verran.
Veden ohjaaminen järkevästi on tärkeää
Pihalle tuleva vesi tulee ohjata niin, että asfaltilta poistumisen jälkeen sillä on mahdollisuus jatkaa matkaansa myös edelleen.
Vaikka kesällä veden ohjaaminen nurmikolle saattaa olla ongelmatonta, pitää huomioida että jäätynyt maa ei ime vettä ollenkaan sisäänsä, vaan keväällä lumien sulaessa ja valuessa jäätyneelle maalle, syntyy lätäkkö, mikäli vdellä ei ole pääsyä eteenpäin. Mikäli vesi ohjataan nurmikolle, tulee myös nurmikon kallistuksen olla sellainen, että veden kulku asfaltilta nurmikon kautta on mahdollinen alamäkeen.
Eräs pienilläkin pihoilla yleistynyt veden ohjaamisen tapa on johtaa pihavedet sadevesikaivoon. Tällöin vesi poistuu asfaltilta ritiläkannen kautta sadevesiviemäriin.
Sadevesikaivot pihalla kannattaa sijoittaa niin, että asfaltoitua pihaa käytettäessä ne eivät aiheuta haittaa. Sadevesikaivoa ei kannata siis asentaa aivan oven eteen tai ajoväylälle renkaan kohdalle, koska tällöin aiheutuu turhia heilahduksia ajoneuvoihin ja kenkien kastumista, mikäli sadevesikaivo jostain syystä tukkiutuu.
Lähes poikkeuksetta pihoja asfaltoitaessa vesi ohjataan rakennuksesta poispäin. Tällainen veden ohjaus on muutenkin kaikessa rakentamisessa tärkeää.
Pihan hoito pihan asfaltoinnin jälkeen.
Asfaltoitu piha ei vaadi ajan saatossa erityistä hoitoa. Harjaaminen tai kevyt painepesu vedellä ovat yleensä riittäviä hoitotoimenpiteitä asfalttipihan ulkonäön ja käytettävyyen pitämiseksi halutulla tasolla.
Mikäli asfaltin kulumisen tai pohjien muodonmuutoksen vuoksi asfaltoitu piha kaipaa suurempaa remonttia, tulee kyseeseen asfaltin paikkaus tai korjaus. Myös asfaltin halkeamia voidaan korjata niin, että pihavesi ei pääse asfaltin alle aiheuttamaan vaurioita.
Pihan asfaltoinnin jälkeen
Kun pihan asfaltointi on valmis, asfalttiporukka kerää koneensa, siivoaa jälkensä ja vie mahdollisesti ylijääneen asfalttimassan mukanaan. Ylijäänyt asfaltti asennetaan usein seuraavaan kohteeseen – kohteita yhdellä porukalla kun voi olla päivän mittaan useita. Mikäli asfalttia päivän päätteeksi vielä jää jäljelle, viedään se useimmiten asfalttiasemalle uudelleen käytettäväksi.
Uudesta asfalttipihasta nauttiminen voi alkaa.